Snus

snus

Snus je duvanski proizvod koji potiče i koji je najrasprostranjeniji u skandinavskim zemljama i omogućava uživanje u duvanu bez dima. Dobija se parnom fermentaciom listova duvana. Međutim u mnogome se razlikuje od ostalim tipova duvanskih proizvoda a najznačajnija naučno dokazana razlika je po zdravlje korisnika. Naime procentualno su mnogo manja karcenogena oboljenja kao i druge vrste bolesti kod korisnika snusa u odnosu na korisnike drugih duvanskih proizvoda.

snus

U mnogim skandinavskim zemljama snus je u obliku praha ili je pakovan u male filtere (porioni snus). Obe vrste se upotrebljavaju stavljanjem izmežu usne i desni (najčešće gornje usne i desni). Porcioni snus je omiljeniji zbog toga što posle njegove upotrebe ne ostaju ostaci među zubima dok je to slučaj kod snusa u prahu. Međutim snus u prahu je takođe rasprostranjen unosi više nikotina.

snus

Snus je vlažan, mleveni duvanski proizvod koji sem duvana sadrži i so (Na2CO3) i različite arome. Koristi se postavljanjem između gornje usne i desni. Preko sluzokože nikotin se unosi u organizam. Nikotin sam po sebi nije karcenogena materijal, a pošto nema dima, snus nije toliko štetan ni na korisnika ni na okolinu kao što su to cigarete ili neki duvanski proizvodi.